Meditation

Meditation

Meditation var det första jag kom i kontakt med när jag påbörjade min läknings resa. Jag hade väldigt svårt att sitta still och hade ofta koncentrationssvårigheter. När vi går igenom trauman i livet så lagras det i våra cellminnen och ibland blir det svårt att frigöra för annat flöde och kreativitet ska ta plats i vårat liv eftersom vi har identifierat oss med vårat bagage.

Det finns forskning på att meditation har många positiva hälsoeffekter för immunsystemet, psykisk ohälsa, inflammationer med mera.

Man alltid börja med korta vägledande meditationer.
klicka på länken nedan för att komma till mina samlade vägledande meditationer för dig som vill börja meditera.

 

Meditation i rörelse

Shaking är en aktiv form av meditation och har använts i tusen år av människor för att hitta närvaro i stunden, för att stressa ner och hjälpa kroppen få ur känslor.

Det finns inget som är rätt eller fel med shaking utan övningen är till för att du ska lära dig få in rörelserna för att sedan göra din egna shaking!

 

Du kan börja med att sätta en timer på 5 minuter

 

Därefter ställ dig till rätta och börja fokusera på andningen genom att släppa käken och öppna munnen

 

Böj på knäna medans du fokuserar på dina andetag genom att öppna munnen och andas ut

 

Blunda gärna om det känns bekvämare för dig att ”släppa loss”

 

Tankarna kommer inte alltid vara i stunden och i sensationerna under tiden du shakar men när du märker att dom far iväg ta dig tillbaka genom att känna på det som händer i kroppen

När timern ringer så ta dig långsamt tillbaka. Om det känner för att sätta dig ner och bara vara närvarande i stunden och i kroppen är det en utmärkt idé.

 

chakra

Våra sju chakran

 

Chakran har sitt ursprung i indiska yoga traditionen och chakran står för ”hjul”
Kroppens chakran har olika färger; rött, orange, gult, grönt, ljusblått, indigo och lila. Man kan säga att dessa sju charken skapar människans personlighet beroende på vad man har gått igenom i sitt liv. Trots att dessa är osynliga i kroppen förbinder den fysiska personen med den energiska personligheten. När alla chakran är balanserade så är det fysiska kroppen i balans med den energisk livskänsla.
De styr olika emotioner, från vår överlevnadsinstinkt och självkänsla.
Det är viktigt att förstå alla dessa sju chakran och betydelse för att förstå när kroppen och energierna är i obalans.


Rotchakra
Rotchakra är färgen röd och Står för överlevnadsinstinkten och är förknippad med den fysiska delen av oss och elementet jord. Rotchakran symboliserar trygghet och vår stabilitet. Den är kopplad till hur det varit i vår familj när vi vuxit upp och i vilken miljö man vuxit upp i.
Har man en obalans i rotchakrat lever man med gamla beteende mönster och är ogrundad som person. Man har svårt att ta sig fram och visa det man vill ha.

För att balansera rotchakrat via kosten är det bra att äta kost som växer i jorden såsom rödbetor, potatis, morötter och mat som är den röda färgen såsom hallon, jordgubbar, rädisor och tomater.

Meditationer när du går barfota i naturen får du att grunda dig och känna jorden.
Skriv ner affirmations notiser där det står :
Jag är tillräcklig
Jag duger som jag är
Jag är jordad
Jag är trygg

 

Sacralchakra

Sacralchakrat är färgen orange och står för vår sexualitet och vår kreativitet: Den är förknippad med våran relation till andra människor och våra känslor. Sacral chakra handlar mycket om balansen mellan vår feminina och maskulina energi. När vi har en obalans i sacralchakrat kan vi ha svårt för med sociala och känslomässiga relationer, vi har svårt att sätta gränser. Den är starkt kopplad till rörelse därför är det viktigt med rörelse för att få ur känslor ur kroppen i samband med obalansen.
Vid obalans i sacralchakrat kan man uppleva urinvägsbesvär, låg sexlust, migrän.
Kvinnor kan ha problemtik såsom endometrios, PSOC, infertilitets problematik.

För att balansera sacralchakrat via kosten ät mer apelsin, persika, pumpa, mango. Nötter är väldigt bra för vår sacralchakra.
Yoga övningar som är bra för detta chakrat är höftöppnare. Vägledande meditationer som är charka balanserade.
Eftersom detta chakra är kopplad till våra känslor så är det bra att öva med att sitta i tystnad för att välkomna känslorna och bli bekväm med dessa.

 

Solarplexus

Solarplexus är den gula färgen och står för vår livskraft och livsenergi, självförtroende och våra sociala kontakter. När denna är obalans lider känner man sig osäker, dålig självkänsla, mycket rädslor och olika typer av magproblematik. Man har ett ständigt kontrollbehov.

För att balansera solarplexus via kosten ät mer av ingefära, gurkmeja, ananas, fibrer,

Sitta vid elden eller gå ut i solen är ett bra sätt att balansera solarplexus, jobba med långa djupa andetagen ger oss kontakten med magen istället för att andetagen är fokuserade vid halsen.jobba med självkänslan och det sårande egot , skuld och skam kan vara en del av blockeringar därför kan dessa känslor vara bra att arbeta med.
Yoga övningar såsom halv båt.
Affirmationer för solar plexus:
Jag fattar mina egna beslut med självförtroende
Jag står för min kraft
Jag accepterar mig själv
Jag förlåter mig själv för mina misstag

 

Hjärtchakra

Hjärtchakrat är det gröna chakrat och står för kärlek, passion, glädje.
Den för många är det viktigaste chakrat då den står för kärleken till oss men också för andra människor. När hjärtchakrat är obalans är vårt hjärta öppet och vi litar på oss själva och på att släppa andra in i vårt liv. När hjärtchakrat är i obalans känner vi rädslor inför att låta människor komma för nära inpå oss. Vi håller hjärtat stängt för rädslan att bli sårade , övergivna eller avvisade. Det kan yttra sig i ett kraftigt bekräftelse behov för att säkra oss att inte bli övergivna.

För att balansera hjärtchakrat via kosten ät mer gröna grönsaker, gröna frukter


Yoga som jag nämnt ovan är bra för att balansera alla chakran men framförallt för hjärtchakrat som hjälper dig komma i kontakt med din fysiska kropp och ditt inre medvetande. Den bästa meditationen för hjärtchakrat är att placera en hand på hjärtat , slut ögonen och rikta fokuset till att känna hjärtslagen.
Att jobba med trauman som gjort att du slutit ditt hjärta och gjort dig rädd till att visa och uttrycka kärlek är en otroligt värdefull verktyg för hjärt chakrat.

 

Halschakrat

Halschakrat är den ljusblåa färgen och står för kommunikation , våra tankar och känslor, hur mycket vi vågar uttrycka vår sanning. När halschakrat är obalans har vi problem med att utrycka våra tankar och känslor och dom fysiska besvär kan vara allt från sköldkörtel problem, hormonella rubbningar, problem med axlarna, käke och hals.

För att balansera halschakrat via kosten ät mer blåbär, björnbär, kelp och att dricka mycket vatten för att återfukta kroppen.

Att jobba med att skapa balans i halschakrat är bra att jobba med rösten och tala din sanning. Det kan vara bra att sjunga , våga tala din sanning. Att arbeta med sig själv genom att fråga sig själv vad är det som blockerar mig från att tala min sanning ? Hur kan jag uttrycka min sanning utan rädslan att inte bli mottagen.nackövningar för att frigöra känslor och stress, Reiki healing är bra , soundhealing

Affirmation: Jag talar min sanning

 

Pannchakrat

Pannchakrat som heter ”tredje ögat” och är färgen indigo och står för vår intuition, drömmar och andlighet, inre fantasier. Den är kopplat till tallkottkörteln och påverkar sömnen, våra känslor och stressnivåerna i kroppen. När den är i balans är vår intuition stark och vi har en god visualiseringsförmåga och bra självinsikt. Vi har bra kontakt med våra andliga guider och vårt högre jag. När vi känner obalans i detta chakrat kan vi känna oss frånvarande med vår intuition , negativt tänkande, ilska, avundsjuka, tillits problematik

För att balansera tredje ögat via kosten ät mer vindruvor, plommon, aubergine, rödkål
Tänk dig indigo färgen

För att arbeta med tredje ögat och öppna upp det chakrat behöver vi bli medvetna om tankemönster, beteenden och känslor. Därefter integrera oss med dom ”mörka sidorna” som vi annars kanske inte vill erkänna eller se med oss själva. Vi kan sedan titta på det förflutna utan att det skapar en massa känslor inom oss och vi får en positiv inställning till nuet och framtiden. Fantasin får flöda fritt och kreativiteten får oss att manifestera det vi önskar i livet.

Meditationer när du placerar din fokus mellan ögonbrynen öppnar upp tredje ögat.
Det är viktigt att få tillräckligt med sömn för att balansera tredje ögat.
En diffuser med lavendel dofter på kvällarna får dig att slappna av och få en bra sömn.

Affirmationer: Jag litar på min intuition

 

Kronchakrat

Kronchakrat som är färgen rödlila som liknar lotusblomman. Den har inte med den fysiska kroppen att göra utan till vårt högre jag och med den andliga aspekten som finns inom oss. När kronchakrat är i balans känner vi en helhet och mening med livet.
Om vi är i obalans med kronchakrat kan vi känna oss splittrade från oss själv, otrygga och att livet inte har en riktigt mening och att man oftast känner sig tom. Många gånger visar det sig genom problem med hjärnan och nervsystemet.

För att balansera kronchakrat via kosten så handlar det om att äta en mer ”ren kost”, mat som växer i jorden dricka mycket vatten och vara ute i naturen.

I helheten handlar denna chakra att vi jobbar med hela kroppen och dem resterande chakran för att öka vår medvetenhet och uppnå ett högre jag.

Affirmationer: Jag lever i nuet
Jag är öppen för att släppa det förflutna
Jag är i kontakt med mitt högre jag